Дърва за огрев

Автор: Консултант Дървесина
Дата: 02.09.2010
Коментари: 1 Коментар »

Първото гориво което човека е използвал за отопление са дървата.

Дърва за огрев

Дърва за огрев

Te и до ден днешен са запазили подобаващо място в нашия бит като една от основните алтернативи за отопление. Трудно е да си представиш по-идилична картина от горящата камина, която от край време е символ на българската къща, бит, хармония и душевност. Дори и в съвременните апартаменти, камината присъства някъде като декор, на друго място като основно средство за отопление. Тези дни времето ни поднесе неприятна изненада с рязък спад на температурите. Това ни накара да се замислим за отоплението през чукащата вече на вратата зима.  Дали това застудяване ще продължи или не, не е от значение, но добре би било по-навреме да се замислим за възможностите от отопление и по-конкретно предлагащите ни се възможности от дърва за огрев. Те могат да бъдат закупени директно от собствениците на гори по места. Другата и по-често срещана възможност е покупка от фирма посредник имаща лиценз за дърводобив. И третата също не рядко срещана алтернатива е разрешение и добив на дърва директно от лесничействата без посредничеството на фирми. Една голяма част от лесничействата по региони също предлагат и услугата доставка по домовете.

Камина

Около 10 процента годишно от изсичаното количество дърва са такива които не се обработват от лесничействата, защото приходите получени от тяхната продажба са по-ниски от разходите по придобиването им, това са основно дърва разположени на труднодостъпни и тежки за работа терени. Точно тези дърва биват раздавани или си остават на самото място и се дават на физически лица за самостоятелен дърводобив.

Лесничеите разпределят на живущите по места или купувачи маркирани парцели, на който те сами да насекат и разтрупят необработената дървесина. Този начин на продажба на дърва за огрев е възможно най-изгодният начин за тяхното набавяне. Дългогодишният ни опит в купуването и отоплението ни на дърва наложи извода, че е най-изгодно да се купуват дърва с дължина 1 м които се нареждат и продават на кубик.

Дърва на палети

Дърва на палет

След нарязването и нацепването им те увеличават своя обем средно с около 30 процента.  Другата възможност са нацепените дърва за огрев. Те се продават наредени на палета или насипно в чували като обърнете внимание как са наредени защото в много случаи си купувате просто въздух когато са наредени на кръст. От тях един кубик реално съответства на 0,5m чиста дървесна маса. Безспорно отоплението на дърва е най-икономичната алтернатива в момента. Сравнена с нафтат например за едно и също жилище разходите са 1 към 3 в полза на дървата. Горенето на дърва е с CO2-неутрална което ги прави и екологично по-чистото гориво.  Имат само един голям минус и той е щетите които нанасяме на природата с изсичането на горите, грях които може да бъде изкупен само със залесяване на същото количество гори, които са били изсечени.

Широколистна гора

Широколистна гора

Следващата точка на която ще се спрем са видовете дървесина от които се добиват дървата за огрев. Първият и безспорен лидер сред широколистните представители на дървата за огрев е дъбът. Той е един от най-разпространените видове дървесина по нашите географски ширини. Едно от неприятните му качества е че има много дебела кора, под която обитават и намират убежище различни паразити, които могат да влезнат в дома ни.  Друго негово качество е високото съдържание на танин, поради което се нуждае от по-продължителен период на съхнене. Другият лидер при дървата за огрев безспорно е букът, който е идеален за камини както и за печки с

Иглолистна гора

Иглолистна гора

водни ризи и еднофамилни къщи с локално отопление. Притежава тънка кора и много нисока калоричност. Тъй като в многорайони с иглолистна дървесина се ползва и тя като дърва за огрев е редно да кажем няколко думи и за нея, макар че везните клонят в полза на широколистната дървесина. Заради голямото съдържание на смола в иглолистната дървесина тя предизвиква искри при горене и затова е добре да се използва само в затворени печки на дърва. Цепи се и запалва много лесно и затова е много подходяща за подпалки. Дървесината от смърч обаче е много подходяща за печки на дърва, защото има по-ниска цена в сравнение с широколистната дървесина, изсъхва много по-бързо и се обработва много по-лесно.

Един от най-важните показатели за дървесината е нейната остатъчна влажност. Един кубик прясно нарязани дърва тежат от 750 до 850 кг като в тях има до 50 процента влажност. За да стане годна за горене един кубик дърва за огрев трябва да изпари около 250 литра вода и да остане около 450 до 500 кг сухо тегло. Ако дървесината се гори още влажна огънят трябва първо да изпари водата от нея което значително намалява нейната калоричност. Колкото по-навременно се нацепят дървата толкова по-бързо съхнат и толкова по-скоро са готови за отопление. За предпочитане е да се разцепят още на трупи за да започне веднага изпарението на водата. Ако оставите дървата не нацепени периода им на съхнене значително ще се удължи. Желателно е под дървата за огрев да поставим напречно подложки за да може да се проветряват и съхнат по-бързо, както и да не загниват от съприкосновението си с почвата, а това най-добре става в специално пригоден за целта навес огряван безпрепятствено от слънцето.

С пожелание за повече топли и слънчеви дни

Полезни връзки към Фирми предлагащи Дърва за огрев!
и още
Полезни връзки към Фирми предлагащи Дърва за горене!
и още
Полезни връзки към Горско стопанство, Дърводобив!

***Стани автор, разбери как..***

Етикети: , ,

Посещения: 15 553

Един коментар по “Дърва за огрев”

  1. Парфюми казва:

    Полезна информация! Само не се разбира кой е автора

Вашият коментар

Трябва да влезете, за да публикувате коментар.